Четвер, 25.04.2024, 11:51

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Чим Ви, частіше користуєтесь?
Всього відповідей: 159
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


« 1 2 ... 66 67 68 69 70 ... 164 165 »

З нагоди річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Лебязькій філії відбулися заходи тематичного тижня « Біль Афганістану».

Класні керівники 2-9 класів провели тематичну інформацію: «Відлуння афганських Вчитель історії  організував перегляд документального фільму про афганську війну.

 Заступник завідувача та класний керівник 6 класу  організували зустріч   учнів з воїноми-афганцями   Гончаровим І.П. та Кащеєвим Є.І

Просмотров: 246 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 17.02.2020 | Комментарии (0)

ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ТА ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.

 Важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинною вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, не чутлива до антибіотиків і без правильного лікування може призвести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

Профілактика

Яким би не був штам вірусу, варто запам'ятати і дотримуватися найголовніших простих правил. Адже грип, як і інші респіраторні віруси передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ. Тож прості речі, які рятують життя:

Уникати контактів з хворими.

Джерело вірусу – хвора людина. Захворів - залишайся вдома. Нема нічого героїчного у відвідуванні роботи хворим - і сам як слід не працюєш і колег на лікарняне ліжко вкладеш. Лікарі вже кілька років повторюють, що жодних ліків із доведеною профілактичною ефективністю від вірусу грипу не існує. Вітаміни, імуностимулятори, чарівні пігулки - препарати із недоведеною ефективністю.

Чим менше людей, тим менше шансів захворіти.

Тому обмеження відвідувань натовпів, у тому числі і відвідування дитячих колективів іноді виправданий захід. Рішення про тимчасові карантинні заходи дозволяють розвести дитячі колективи і уповільнити поширення інфекції. Проте - це не означає, що дитина у цей час має ходити до розважальних центрів, відвідувати кінотеатри, спортивні зали тощо.

Щоб не контактувати із хворими у транспорті - не лінуйтеся пройти зупинку пішки по свіжому повітрю. Так само не варто зайвий раз навідуватися до супермаркетів та торгівельних центрів!

Маски

Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Міняти її необхідно, щойно стане вологою. Використовувати маски на вулиці - взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях - тому не забувайте їх провітрювати.

Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню та довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу — волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно відразу викидати в смітник.

Правила гігієни

Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками Ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому, не торкайтеся без потреби свого обличчя. Часто мийте руки, у період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом.

Витирати носа при нежиті необхідно одноразовими серветками, я ... Читати далі »

Просмотров: 282 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 06.02.2020 | Комментарии (0)

ДжерелоОсвіта.ua

Мінцифри відкрило курс цифрових навичок для вчителя. Серіал із цифрової грамотності навчить застосовувати онлайн-інструменти так, щоб робота з учнями стала більш захопливою. Після навчання кожен, хто успішно складе тест, отримає електронний сертифікат.

Міністр освітислабкі університети просто помруть. Ганна Новосад наголошує, що МОН матиме кілька інструментів, які впливатимуть на роздуту мережу закладів вищої освіти. Зокрема, з 1 січня почав працювати принцип фінансування вишів за показниками їх діяльності.

Новий закон надає можливість для додаткових занять з учнями. Закон «Про повну загальну середню освіту» надає можливість проведення додаткових занять у школі з учнями, які мають невисоку успішність. За словами Ганни Новосад, заняття оплачуватимуться за рахунок бюджету.

МОН встановлюватиме мінімальну ціну контракту у вишахЗа словами заступника міністра Єгора Стадного, МОН зупинить демпінг, коли університети визначають ціну навчання на контракті, яка є значно меншою собівартості підготовки, а потім компенсують її за рахунок бюджету.

Працевлаштування випускника стане показником діяльності вишу. Одним з результатів діяльності закладу вищої освіти, який буде враховуватись при фінансуванні вишу, стане працевлаштування випускників на посадах, які вимагають вищої освіти.

Міністерство освіти призупинило ліцензування вишів. Причиною призупинення процесу ліцензування у сфері вищої освіти є суттєві зміни, що відбулись у законодавчому полі. Призупинення ліцензування триватиме до затвердження нової редакції Ліцензійних умов.

До мистецьких вишів можна буде вступити першочергово. Міносвіти надасть право на першочергове зарахування за держзамовленням вступникам до закладів мистецької освіти, які укладуть угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості.

Опублікований рейтинг вишів за результатами вступної кампанії. Інформаційною системою «Вступ.ОСВІТА.UA» втретє складений щорічний рейтинг закладів вищої освіти за результатами вступної кампанії. Основною метою рейтингу є ознайомлення абітурієнтів з даними вступної кампанії.

Профспілка: 70 тисяч учителів-пенсіонерів буде звільнено. У Профспілці працівників освіти і науки вважають неприпустимою норму нового закону «Про повну загальну середню освіту», якою передбачено обов'язкове переведення на строкові договори вчителів, які отримають пенсію.

МОН оприлюднило умови прийому молодших бакалаврів. Відомство оприлюднило Умови прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2020 році. Документ визначає особливості прийому вступників для здобуття освітнього ступеня фахового молодшого бакалавра.

МОН опублікувало розподіл фінансування університетів. Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти. За інформацією відомства, кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи.

Завершилась реєстрація на пробне ЗНО-2020. Станом на 24 січня майбутні учасники пробного зовнішнього незалежного оцінювання виявили бажання скласти майже 410 тисяч тестів. Інформацію про час і місце проходження тестування учасники дізнаються до 02 березня.

Просмотров: 293 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 27.01.2020 | Комментарии (0)

ДжерелоОсвіта.ua

За загальним правилом, атестація вчителя не залежить від його віку чи від бажання в подальшому звільнитися. Але, як показує практика, дуже часто виникають питання та непорозуміння між керівником навчального закладу і педагогом, який збирається після завершення навчального року вийти на пенсію і при цьому має пройти чергову атестацію.

Зауважемо, що саме атестація, у більшості випадків, є поштовхом до роздумів педагога про необхідність подальшої роботи і спонукає задуматися про відпочинок. При цьому у вчителя можуть бути за плечима десятиріччя самовідданої праці, здобутки, перемоги, методичні знахідки… і шалена втома, емоційне вигорання, а також повне небажання знову і знову комусь щось доводити на черговій атестації.

У випадку, коли вчитель планує після завершення навчального року вийти на пенсію та при цьому не має бажання проходити чергову атестацію, у керівника школи виникає питання як поступити правильно, щоб і вчителя зайвий раз не смикати, і при цьому нічого не порушити.

У такому випадку необхідно користуватись Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників. Відповідно до пункту 3.1 типового положення щороку до 10 жовтня керівники навчальних закладів подають до атестаційних комісій списки педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації, із зазначенням строків проходження підвищення кваліфікації. У цей самий строк до атестаційних комісій подаються заяви педагогічних працівників про перенесення строку атестації.

Отже, керівник навчального закладу подає список атестаційній комісії, тих хто атестується, а педагог може зразу подати заяву про перенесення чергової атестації на один рік. Це право є у вчителя відповідно до пункту 3.20 положення, в якому зазначено: «Атестація педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації, може бути перенесена на один рік у випадку тривалої тимчасової непрацездатності… та з інших поважних причин. За такими працівниками до наступної чергової атестації зберігаються встановлені попередньою атестацією кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання».

Як бачимо, атестацію можна перенести у випадку тривалої непрацездатності, або з інших поважних причин. При цьому перелік цих причин у положенні не вказано і детально описувати їх та підтведжувати будь-якими документами працівник не зобов'язаний. Таким чином, заяви на ім'я голови атестаційної комісії з проханням перенести чергову атестацію за сімейними обставинами та продовжити термін дії результатів попередньої атестації на один рік буде достатньо. Відповідно до пункту 3.2. положення, до 20 жовтня атестаційна комісія затверджує списки педагогічних працівників, які атестуються, графік роботи атестаційної комісії та приймає рішення щодо перенесення строку чергової атестації педагогічного працівника.

Як же бути, якщо вчитель погодився проходити атестацію, а потім, наприклад, у березні, обставини змінились, і курси підвищення кваліфікації не пройдено. Відповідь на це питання дає пункт 3.2 положення: «Рішення про перенесення атестації може прийматися атестаційними комісіями і в інші строки», тобто не тільки до 20 жовтня, а до закінчення атестаційного процесу.

Таким чином, атестаційна комісія приймає рішення стосовно спеціалістів ІІ та І категорії, а також тих, кому встановлювалися тарифні розряди, про перенесення чергової атестації працівника на наступний навчальний рік і продовження дії результатів попередньої атестації на 1 рік.

У положенні чітко не прописано чи має право атестаційна комісія продовжувати дію результатів попередньої атестації педагогам, яким категорії та звання присвоювались атестаційними комісіями вищого рівня, а тому, в такому випадку варто перенести чергову атестацію на 1 рік та порушити клопотання перед атестаційною комісією вищого рівня про продовження дії результатів атестації на 1 рік. Результати рішень атестаційних комісій оформлюються відповідними наказами.

При цьому може статися так, що у серпні місяці вчитель звільнився, але йому не знайшли заміну та просять повернутися на роботу до школи на деякий час.

Як бути з атестацією у цьому випадку? У пункті 3.22 положення зазначено: «За працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу».

Таким чином, коли вчителя, наприклад, звільнено у серпні поточного року, а з 1-го вересня повторно прийнято на роботу, немає підстав примушувати педагогічного працівника атестуватися протягом наступних двох навчальних років.

При цьому завжди варто пам'ятати, що основними принципами атестації є гуманне та доброзичливе ставлення до педагогічного працівника, повнота, об'єктивність та системність оцінювання його педагогічної діяльності. І навіть у найскладніших ситуаціях можна знайти правове рішення, яке буде на користь, як працівнику, так і навчальному закладу.

Володимир Онацький, юрист, заступник директора школи з навчальної роботи.

Просмотров: 273 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 09.01.2020 | Комментарии (0)