Четвер, 18.04.2024, 16:30

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Яка ОС подобається більше ?
Всього відповідей: 167
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


22:16
Атестація вчителя, який планує вийти на пенсію...

ДжерелоОсвіта.ua

За загальним правилом, атестація вчителя не залежить від його віку чи від бажання в подальшому звільнитися. Але, як показує практика, дуже часто виникають питання та непорозуміння між керівником навчального закладу і педагогом, який збирається після завершення навчального року вийти на пенсію і при цьому має пройти чергову атестацію.

Зауважемо, що саме атестація, у більшості випадків, є поштовхом до роздумів педагога про необхідність подальшої роботи і спонукає задуматися про відпочинок. При цьому у вчителя можуть бути за плечима десятиріччя самовідданої праці, здобутки, перемоги, методичні знахідки… і шалена втома, емоційне вигорання, а також повне небажання знову і знову комусь щось доводити на черговій атестації.

У випадку, коли вчитель планує після завершення навчального року вийти на пенсію та при цьому не має бажання проходити чергову атестацію, у керівника школи виникає питання як поступити правильно, щоб і вчителя зайвий раз не смикати, і при цьому нічого не порушити.

У такому випадку необхідно користуватись Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників. Відповідно до пункту 3.1 типового положення щороку до 10 жовтня керівники навчальних закладів подають до атестаційних комісій списки педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації, із зазначенням строків проходження підвищення кваліфікації. У цей самий строк до атестаційних комісій подаються заяви педагогічних працівників про перенесення строку атестації.

Отже, керівник навчального закладу подає список атестаційній комісії, тих хто атестується, а педагог може зразу подати заяву про перенесення чергової атестації на один рік. Це право є у вчителя відповідно до пункту 3.20 положення, в якому зазначено: «Атестація педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації, може бути перенесена на один рік у випадку тривалої тимчасової непрацездатності… та з інших поважних причин. За такими працівниками до наступної чергової атестації зберігаються встановлені попередньою атестацією кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання».

Як бачимо, атестацію можна перенести у випадку тривалої непрацездатності, або з інших поважних причин. При цьому перелік цих причин у положенні не вказано і детально описувати їх та підтведжувати будь-якими документами працівник не зобов'язаний. Таким чином, заяви на ім'я голови атестаційної комісії з проханням перенести чергову атестацію за сімейними обставинами та продовжити термін дії результатів попередньої атестації на один рік буде достатньо. Відповідно до пункту 3.2. положення, до 20 жовтня атестаційна комісія затверджує списки педагогічних працівників, які атестуються, графік роботи атестаційної комісії та приймає рішення щодо перенесення строку чергової атестації педагогічного працівника.

Як же бути, якщо вчитель погодився проходити атестацію, а потім, наприклад, у березні, обставини змінились, і курси підвищення кваліфікації не пройдено. Відповідь на це питання дає пункт 3.2 положення: «Рішення про перенесення атестації може прийматися атестаційними комісіями і в інші строки», тобто не тільки до 20 жовтня, а до закінчення атестаційного процесу.

Таким чином, атестаційна комісія приймає рішення стосовно спеціалістів ІІ та І категорії, а також тих, кому встановлювалися тарифні розряди, про перенесення чергової атестації працівника на наступний навчальний рік і продовження дії результатів попередньої атестації на 1 рік.

У положенні чітко не прописано чи має право атестаційна комісія продовжувати дію результатів попередньої атестації педагогам, яким категорії та звання присвоювались атестаційними комісіями вищого рівня, а тому, в такому випадку варто перенести чергову атестацію на 1 рік та порушити клопотання перед атестаційною комісією вищого рівня про продовження дії результатів атестації на 1 рік. Результати рішень атестаційних комісій оформлюються відповідними наказами.

При цьому може статися так, що у серпні місяці вчитель звільнився, але йому не знайшли заміну та просять повернутися на роботу до школи на деякий час.

Як бути з атестацією у цьому випадку? У пункті 3.22 положення зазначено: «За працівниками, які перервали роботу на педагогічній посаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу».

Таким чином, коли вчителя, наприклад, звільнено у серпні поточного року, а з 1-го вересня повторно прийнято на роботу, немає підстав примушувати педагогічного працівника атестуватися протягом наступних двох навчальних років.

При цьому завжди варто пам'ятати, що основними принципами атестації є гуманне та доброзичливе ставлення до педагогічного працівника, повнота, об'єктивність та системність оцінювання його педагогічної діяльності. І навіть у найскладніших ситуаціях можна знайти правове рішення, яке буде на користь, як працівнику, так і навчальному закладу.

Володимир Онацький, юрист, заступник директора школи з навчальної роботи.

Переглядів: 272 | Додав: vatanen2016 | Теги: освіта, атестація вчителя, школа | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar