Неділя, 28.04.2024, 11:05

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Найкращий день календаря ?
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог


Червона книга України - основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України. Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення середовища їх перебування чи зростання, створення належних умов для розмноження у природних умовах, розведення та розселення покладається в межах їх компетенції на Кабінет Міністрів України, Ради народних депутатів, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи місцевого самоврядування, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та інші державні органи, на які законодавством України та Республіки Крим покладено здійснення функцій у цій сфері.

Історія. Перша Червона книга, присвячена українській флорі та фауні, була видана в 1980 році під назвою "Червона Книга Української РСР". Перше видання Червоної книги України (1980 р.) містило опис 85 видів (підвидів) тварин: 29 — ссавців, 28 — птахів, 6 — плазунів, 4 — земноводних, 18 — комах і 151 вид вищих рослин. Після набуття Україною незалежності у видавництві "Українська енциклопедія" було випущене друге видання Червоної книги України: в 1994 році - том "Тваринний світ" (наклад - 2400 примірників), в 1996 році - том "Рослинний світ" (наклад - 5000 примірників). З огляду на малий наклад ці два видання відразу стали раритетами.

Структура. Залежно від стану і ступеня загрози для популяцій видів, занесених до Червоної книги України, вони поділяються на такі категорії: зниклі (0), зникаючі (I), вразливі (II), рідкісні (III), невизначені (IV), недостатньо відомі (V), відновлені (VI).

 

Червона книга України

Підтримайте сайт http://redbook-ua.org

Категория: Скарбничка знань | Просмотров: 365 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 10.10.2021 | Комментарии (0)

Роль біополімерів (РНК, ДНК, білків, полісахаридів) в організації та функціонуванні живих систем.

В клетке содержится три типа РНК:
Транспортная РНК(т-РНК).  Транспортная РНК в основном содержится в цитоплазме клетки. Функция состоит в переносе аминокислот в рибосомы, к месту синтеза белка. Из общего содержания РНК клетки на долю т-РНК приходится около 10%.
Рибосомная РНК (р-РНК).  Рибосомная РНК составляет существенную часть структуры рибосомы. Из общего содержания РНК в клетке на долю р-РНК приходится около 90%.
Информационная РНК (и-РНК), или матричная (м-РНК). Содержится в ядре и цитоплазме. Функция ее состоит в переносе информации о структуре белка от ДНК к месту синтеза белка в рибосомах. На долю и-РНК приходится примерно 0,5—1% от общего содержания РНК клетки.

Суммирую все указанное можно отметить что ф-ции РНК:
- харанение наследственной информации (у некоторых вирусов);
- участие в процессе трансляции и транскрипции (синтез белка);
- регуляция активности генов;
- катализирование ряда химических реакций

ДНК – самые крупные биополимеры, содержащие до 108–109 мономеров – дезоксирибонуклеотидов, которые содержат сахар – дезоксирибозу. В состав ДНК входит 4 типа дезоксирибонуклеотидов: аденин – А, тимидин – Т, гуанин – G, цитозин – С.

АТФ (аденозинтрифософорная кислота, аденозинтрифосфат) – нуклеотид, образованный аденозином и 3 остатками фосфорной кислоты. Выполняет в организмах роль универсального аккумулятора энергии. Под действием ферментов фосфатные группы отщепляются от АТФ с освобождением энергии, благодаря которой происходят мышечные сокращения, синтетические и другие процессы жизнедеятельности.
В молекуле ДНК, состоящей из двух полинуклеотидных цепочек, выделяют первичную, вторичную, третичную и т.д. структуры.
Первичная структура представляет собой линейную последовательность дезоксирибонуклеотидов в одной цепочке. В такой форме в природе ДНК не существует, но именно первичная структура (последовательность нуклеотидов) определяет все ее свойства.
Вторичная структура – две полинуклеотидовые цепочки, каждая из которых закручена в спираль вправо и обе закручены вправо вокруг одной оси. Две цепочки удерживаются рядом за счет водородных связей между азотистыми основаниями разных цепочек. Азотистые основания, образующие пары по принципу Чаргаффа (а это всегда одно пуриновое и одно пиримидиновое), называются комплементарными: А = Т; G = С. Адениновый и тимидиновый соединяются двумя водородными связями, а гуаниновый и цитозиновый – тремя.
Комплементарность (от лат. комплементум – дополнение) – пространственная взаимодополняемость молекул или их частей, приводящая к образованию водородных связей. Наиболее ярко комплементарность проявляется в строении нуклеиновых кислот, где 2 полинуклеотидные цепи в результате комплементарного взаимодействия пар пуриновых и пиримидиновых оснований (А–Т, Г–Ц) образуют двуспиральную молекулу. Комплементарность лежит в основе многих явлений, связанных с «узнаванием» на молекулярном уровне (ферментативного катализа, самосборки биологических структур, матричного синтеза полинуклеотидов, молекулярных механизмов иммунитета). Комплементарные структуры подходят друг к другу как ключ к замку.
Правило Э. Чаргаффа: в любых молекулах ДНК молярная сумма пуриновых оснований (аденин + гуанин) равна сумме пиримидиновых оснований (цитозин + тимин), т.е. молярное содержание аденина равно таковому тимина, а гуанина – цитозина. Из правила Чаргаффа следует, что нуклеотидный состав ДНК разных видов может варьировать лишь по суммам комплементарных оснований. Правила Чаргаффа было использовано при построении модели структуры ДНК.
Третичная структура ДНК и структуры более высокого порядка представляют собой дальнейшую спирализацию и суперспирализацию молекулы ДНК.
Функции ДНК:
* Молекулы ДНК хранят (содержат) наследственную информацию (программу) о структуре специфических для каждого организма белков.
* Молекулы ДНК обеспечивают передачу наследственной информации от клетки к клетке, от организма к организму.
* Молекулы ДНК участвуют в реализации генетической информации, т.е. участвуют в процессе синтеза полипептидов.

Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. В однині (білок) термін найчастіше використовується для посилання на білок, як речовину, коли не важливий її конкретний склад, та на окремі молекули або типи білків, у множині (білки) — для посилання на деяку кількість білків, коли точний склад важливий.

Зазвичай білки є лінійними полімерами — поліпептидами, хоча інколи мають складнішу структуру. Невеликі білкові молекули, тобто олігомери поліпептидів, називаються пептидами. Послідовність амінокислот у конкретному білку визначається відповідним геном і зашифрована генетичним кодом. Хоча генетичний код більшості організмів визначає лише 20 «стандартних» амінокислот, їхнє комбінування уможливлює створення великого різномаїття білків із різними властивостями. Крім того, амінокислоти у складі білка часто піддаються посттрансляційним модифікаціям, які можуть виникати і до того, як білок починає виконувати свою функцію, і під час його «роботи» в клітині. Для досягнення певної функції білки можуть діяти спільно, і часто зв'язуються, формуючи великі стабілізовані комплекси (наприклад, фотосинтетичний комплекс).

Функції білків в клітині різноманітніші, ніж функції інших біополімерів — полісахаридів і нуклеїнових кислот. Так, білки-ферменти каталізують протікання біохімічних реакцій і грають важливу роль в обміні речовин. Деякі білки виконують структурну або механічну функцію, утворюючи цитоскелет, що є важливим засобом підтримки форми клітин. Також білки грають важливу роль в сигнальних системах клітин, клітинній адгезії, імунній відповіді і клітинному циклі.

Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

Полісахариди — це вуглеводи, які складаються з моно­сахаридів або близьких до них речовин.
Основна маса вуглеводів, що зустрічаються в природі, існує у вигляді полісахаридів. Функціонально полісахариди поділяються на дві групи: перша виконує головним чином опорну, структурну функцію (целюлоза), друга є основним поживним матеріалом (глікоген, крохмаль). Деякі полісаха­риди виконують специфічні функції в організмі людини. На­приклад, полісахарид гепарин є природним антикоагулян­том, а полісахарид гіалуронова кислота має бар'єрну функ­цію.
Клітковина (целюлоза) є найбільш поширеним структурним полісахаридом. Вона утворює оболонку рос­линних клітин.
Клітковина не має смаку й запаху, вона білого кольору, не розчиняється у воді, розведених кислотах і лугах. Мікро­організми кишок людини частково змінюють її. Збільшення процесів бродіння клітковини в кишках супроводиться яви­щами метео ... Читати далі »

Категория: Скарбничка знань | Просмотров: 243 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 02.10.2021 | Комментарии (0)

Амеба звичайна ...

Амеба звичайна (протей) - вид найпростіших тварин з роду амеби підкласу корененіжки класу саркодові типу саркомастігофори. Це типовий представник роду амеб, що представляє собою порівняно великий амебоїдний організм, відмінною рисою якого є формування безлічі несправжніх ніжок (10 і більше в однієї особини). Форма амеби звичайної при русі за рахунок псевдоподій дуже мінлива. Так, несправжні ніжки постійно змінюють вигляд, гілкуються, зникають і знову утворюються. Якщо амеба випускає псевдоподії в певному напрямку, вона може пересуватися зі швидкістю до 1,2 см на годину. У стані спокою форма амеби протея куляста або елліпсоподібна. У вільному плаванні біля поверхні водойм амеба набуває зірчасту форму. Таким чином, існують флотируючі та локомоторні форми. Даний вид представників роду амеба зустрічається у прісних водоймах зі стоячою водою, зокрема, в болотах, загниваючих ставках, а також акваріумах. Амеба протей мешкає по всій земній кулі.

Розміри цих організмів коливаються від 0,2 до 0,5 мм. Зовнішньою оболонкою тіла амеби звичайної є плазмалемма. Під нею знаходиться цитоплазма з органелами. Цитоплазма ділиться на дві частини - зовнішню (ектоплазму) і внутрішню (ендоплазму). Основна функція прозорої, відносно однорідної ектоплазми - це утворення псевдоподій для уловлювання їжі і пересування. У щільній зернистій ендоплазмі укладені всі органели, там же відбувається перетравлювання їжі.

Харчування звичайної амеби здійснюється шляхом фагоцитозу дрібних найпростіших, в тому числі інфузорій, бактерій, одноклітинних водоростей. Їжа захоплюється псевдоподіями - виростами цитоплазми клітини амеби. При зіткненні плазмалемми та харчової частинки утворюється впинання, яке перетворюється в бульбашку. Туди інтенсивно починають виділятися травні ферменти. Так відбувається процес формування травної вакуолі, яка далі переходить в ендоплазму. Воду амеба отримує шляхом піноцитозу. При цьому на поверхні клітини формується впинання по типу трубочки, по якій в організм амеби надходить рідина, потім утворюється вакуоль. При всмоктуванні води дана вакуоль зникає. Виділення неперетравлених харчових залишків відбувається у будь-якій ділянці поверхні тіла при злитті вакуолі, переміщеної з ендоплазми, із плазмалеммою.

В ендоплазмі амеби звичайної розміщуються, крім травних вакуолей, скоротливі вакуолі, одне відносно велике дискоїдальне ядро і включення (жирові краплі, полісахариди, кристали). Органели і гранули в ендоплазме знаходяться в постійному русі, підхоплюються і переносяться струмами цитоплазми. У новоствореній несправжній ніжці цитоплазма зміщується до її краю, а в тій, що скорочується, навпаки, - вглиб клітини.

Амеба протей реагує на подразнення - на харчові частинки, світло, негативно - на хімічні речовини (хлорид натрію).

Розмноження амеби звичайної безстатеве поділом клітини навпіл. Перед початком процесу поділу амеба припиняє рухатися. Спочатку відбувається розподіл ядра, потім цитоплазми. Статевий процес відсутній.

Категория: Скарбничка знань | Просмотров: 272 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 01.10.2021 | Комментарии (0)