Неділя, 19.05.2024, 22:06

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування
Найкращий день календаря ?
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог


Джерелоhttp://zhmurko.ucoz.ua

Радіочутливість. 

                Радіочутливість - це здатність живих організмів реагувати у відповідь на подразнення, викликане поглинутою енергією іонізуючого випромінення. Радіочутливість частіше за все оцінюють за смертельною дією радіації.

В 1906 році Бергон’є та Трибондо вивчаючи дію опромінення на сім’яники щурів, з’ясували, що герменативні клітини значно пошкоджувались при опроміненні, в той час як інтерстеціальні залишалися непошкодженими. На основі цих спостережень вони сформулювали закон, який каже, що клітини є радіочутливими, якщо вони мають високу мітотичну активність, якщо в нормі вони здатні до великої кількості поділів, і якщо вони морфологічно і функціонально не диференційовані. Диференційована клітина - це зріла спеціалізована клітина, що не схильна до поділу. Таким чином радіочутливість тканини прямо пропорційна її мітотичній активності та обернено пропорційна ступеню диференціювання клітин, з яких вона утворена. Отож, тканини, що діляться, є дуже радіочутливими, а більш диференційовані є більш резистентними.

Так у ссавців печінка, м’язи, мозок, кістки, хрящі та сполучна тканина відносяться до резистентних, оскільки ці тканини у дорослих проявляють низьку проліферативну активність і складаються із спеціалізованих зрілих клітин. Навпаки ж клітини кісткового мозку, гермінативні клітини яєчників та сім’яників, епітелій кишківника та шкіри є сильно радіочутливими. Виключення: овоцити та лімфоцити хоч і не діляться, але є радіочутливими.

Рівні радіочутливості.

                Розрізняють наступні рівні радіочутливості: на клітинному рівні - мікро- та макрорадіочутливість ( на рівні молекул та на рівні органоїдів), у багатоклітинних організмів розрізняють тканинний рівень, організмений рівень.

Дія іонізуючого опроміненя на рівні клітини.

Завдяки деяким захисним системам різномаінтні організми зберегли свою спадкову інформацію. Тому дози іонізуючого випромінення, що відповідають природному фонові, не шкідливі для життєдіяльності переважної більшості організмів та їхнього потомства. Проте навіть природний рівень випромінення в окремих випадках може спричинити шкідливі мутації. З підвищенням дози іонізуючої радіації імовірність виникнення таких змін зростає.

За ефектом прояву розрізняють два основних типи ушкожень ДНК- сублетальні та потенційно летальні. Перші не можна вважати безпосередньою причиною загибелі клітин, але вони сприяють їй при тривалому або наступному опроміненні. Прикладом є одиниічні розриви нитки ДНК - вони не смертельні, проте чим їх більше, тим імовірнішою стає поява подвійних розривів, які зумовлюють загибель клітини. Потенційно летальні ушкодження ДНК спричиняють загибель клітин, але за певних умов вони усуваються завдяки реперативним системам.

Під час дії іонізуючого випромінення уражуються також і інші біологічно активні сполуки, проте кількість клітин, що гинуть, значно менша, ніж у разі порушення структури ДНК. До таких речовин належать білки, ліпіди, вуглеводи, гормони і вітаміни.

При поглинанні білковими розчинами досить високих доз енергії випромінення (100 Гр і більше) змінюється конформація білкових молекул, відбувається їхня агрегація та деструкція. Якщо організм тварин опромінюється значно меншими дозами (приблизно 50 Гр), знижується концентрація вільних амінокислот, особливо метіоніну та триптофану, що сповільнує біосинтез білка. Зменшення вмісту сульфгідрильних груп у тканинах опроміненого організму - один з найбільш ранніх ефектів дії іонізуючого випромінення, що проявляється, мабуть, внаслідок впливу радикалів і перекисів.

Ферментні системи реагують на опромінення по різному: їхня активність може зростати, знижуватись або залишатись незмінною, проте при великих дозах вони інактивуються.

Високою чутливістю до дії іонізуючого опромінення характеризуються процеси, що супроводжуються утворенням АТР. Насамперед це окислювальне фосфорилювання у внутрішній мембрині мітохондрій.

Опромінення розчину простих сахарів високим дозами спричинює їхнє окислення і розпад, полісахаридів - зменшення в’язкості і розпад на прості сахари. При поглинанні організмами доз  5-10 Гр порушуються процеси розщеплення глюкози, знижується вміст глікогену в тканинах, змінюються властивості ряду вуглеводів.

Дія іонізуючого випромінення призводить до підвищення окислюваності ліпідів, що зумовлює утворення перекисів, до перерозподілу вмісту ліпідів в різних тканинах.

Поглинена макромолекулами енергія може мігрувати по молекулах, зумовлюючи зміни в найслабших місцях. Насідком таких процесів є порушення структури та функцій біологічних мембран, а згодом і метаболізму (розпад білків, нуклеїнових кислот).

Іонізуюче випромінення зумовлює різноманітні ушкодження внутрішньоклітинних структур. Найчутливішими до радіації у клітинах ссавців є мітохондрії та ядро. При ушкодженні мітохондрій порушуються процеси енергозабезпечення клінити. Власлідок змін у ядрі пригнічуються енергентичні процеси, порушується функція мембрани. Можливі також всі види мутацій (зміна числа і структури хромосом, структури генів), що призводить до утворення білків з порушеною структурою, які втрачають біологічну активність.

Чутливість клітин до випромінення залежить від швидкості процесів обміну, що відбуваються в них, і кількості внутрішньоклітинних структур. Клітини з великою кількістю мітохондрій менш чутливі; клітини з диплоїдним набором хромосом менш чутливі за клітини з гаплоїдним набором хромосом. 

Слід зазначити, що кінцевий ушкоджуючий ефект радіації залежить від активності процесів відновлення, тому що значна частина первинних ушкоджень є потенційними і реалізується, якщо не відбуваються відновні процеси.

Дія іон ... Читати далі »

Просмотров: 445 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 14.01.2018 | Комментарии (0)

Земляні хробаки вперше розмножились у середовищі, що імітує ґрунт Марса

Джерело - http://www.eco-live.com.ua

Вчені сподіваються, що колись звичайні дощові черв'яки зможуть допомогти людям вирощувати урожай на червоній планеті.

Ряд умов робить Землю придатною для життя, яким ми його знаємо, і однією з них є ґрунт, в якому ми вирощуємо свою їжу. Він наповнений складною сумішшю поживних речовин, бактерій і грибів, які дозволяють рослинам рости. Натомість на Марсі ґрунт стерильний і повний потенційно токсичних сполук.

Коли людство почне освоювати червону планету, це стане головною перешкодою. Вчені вважають, що вирощувати урожай на Марсі можливо, але для цього доведеться змінити ґрунт планети. Біолог Вігер Веймлінк вважає, що дощові хробаки зможуть допомогти.

В його лабораторії при Вагенінгенському університеті двоє маленьких черв'яків нещодавно народились в колонії, що живе у ґрунті, створеному НАСА для імітації марсіанської землі.

Веймлінк, який працює в дослідницькій лабораторії з 2013 року, пояснює, що успішне розмноження свідчить про те, що черв'яки в імітованому марсіанському ґрунті можуть не лише жити, а й процвітати. На Землі хробаки відіграють вирішальну роль в аграрному циклі, і це дає дослідникам надію, що одного дня вони робитимуть те ж саме в іншому світі.

Щоб на Марсі існувала самостійна сільськогосподарська система, жодна частина вирощуваних рослин не може витрачатись даремно. Робота черв'яків — знаходити відпрацьовані частини рослин, такі як стебла чи листя, і розкладати їх на поживні речовини, які можуть бути використані пізніше. Окрім утилізації мертвої органічної речовини, дощові хробаки створюють канали в землі, які дозволяють воді надходити до коріння рослин більш рівномірно.

«[Хробаки] беруть органічну речовину з поверхні ґрунту — їдять її, жують — і коли вона з них виходить, її подальшим розкладанням можуть займатись бактерії, інакше [без черв'яків] ви вичерпаєте поживні речовини в ґрунті, — пояснює Веймлінк. — На Марсі не можна дозволяти собі щось втрачати».

Його дослідження все ще перебуває на попередній стадії, оскільки повні умови Марса ще не змодельовані дослідниками, які намагаються вирощувати їжу. Бактерії, які перетворюють екскременти черв'яків на поживні речовини, природно зустрічаються в лабораторії Веймлінка. На Марсі це було б не так.

Веймлінк також збагачує ґрунт азотом, використовуючи добрива на основі свинячого гною. Він стверджує, що на Марсі гній повинен виготовлятись зі стерилізованих людських фекалій.

Щоб точно знати, чи можливо вирощувати урожай на Марсі, як в книзі та фільмі «Марсіанин», дослідникам доведеться змоделювати умови, ще більше подібні до тих, що властиві червоній планеті. І для цього потрібні більш точні зразки ґрунту.

В ході роботи над системою овочевого виробництва, Трент Сміт, космічний біолог, який керує проектом НАСА Exploration Mission 1, допоміг створити тип ґрунту під назвою Mars 1A — саме його використовують вчені, зокрема Веймлінк, для своїх досліджень.

За словами Сміта, вони змогли здебільшого точно відтворити марсіанський ґрунт на основі спектральних зображень планети, але в штучному ґрунті все ще відсутня одна ключова сполука, знайдена на Марсі — перхлорати. Цей клас сполук створюється на Землі деякими видами промисловості, але дослідники досі не змогли точно відтворити його в симульованому марсіанському ґрунті.

За словами як Веймлінка, так і Сміта, мікроби чудово виживають в перхлоратах, і рослини все ще можуть вирощуватись в ґрунті, що містить цю речовину. Але вона може бути смертельною для людей, які її споживають, або їдять рослини, вирощені в ній. У дослідженнях, де хробаків випробовували в умовах високого рівня перхлоратів, більшість з них не вижили.

Відкриття природного процесу видалення перхлорату з марсіанського ґрунту залишається найбільшим викликом на шляху розвитку стійкої сільськогосподарської системи на червоній планеті. У зв'язку з цим Веймлінк планує досліджувати бактерії і гриби, найбільш адаптовані до суворої марсіанської землі.

Але існує ще одна перешкода: запилення рослин. Зараз дослідники роблять це вручну крихітним пензликом, що було б надто трудомістким на Марсі. На думку Веймлінка, кращим кандидатом в марсіанські запилювачі може стати джміль.

 

ПІДТРИМАЙ «ЕКОЛОГІЮ ЖИТТЯ»!

Просмотров: 424 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 14.01.2018 | Комментарии (0)