Понеділок, 29.04.2024, 01:47

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 193
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


ДИПЛОМНА РОБОТА

Освітньо-кваліфікаційний рівень – МАГІСТР

на тему: РОЗРОБКА МЕТОДИЧНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ ВІТАМІНИ І ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ВІТАМІНУ А

Завантажити дипломну роботуhttp://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-131-20

Завантажити презентацію до дипломної роботиhttp://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-132-20

Зміст

ВСТУП………...4

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД  ЛІТЕРАТУРИ……1

   1.1.Історія відкриття, загальна характеристика вітамінів А, Е, С

   та каротиноїдів….11

   1.2. Фізико- хімічні властивості і основні функції вітаміну А

 і каротинів…….14

   1.3. Хімічний і біологічний синтез вітаміну А і каротиноїдів……...31

   1.4. Прояви нестачі і надлишку вітаміну А в організмі людини

 і тварини …….31

   1.5. Потреба людини і тварин у вітаміні А…….35

   1.6. Основні методи аналізу вітаміну А і каротиноїдів…38

РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ  І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ…..40

    2.1. Впровадження програмно методичного пакету “Вітаміни та їх роль в життедіяльності організму людини”...40

   2.2. Методи дослідження…..54

РОЗДІЛ 3. ЕКСПЕРЕМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА….59

   3.1. Практичні аспекти використання пластинок «Сілуфол» для аналізу  жиророзчинних вітамінів …59

   3.2. Визначення  залежності рухливості вітамінів на пластині від умов           проведення хроматографії….61

   3.3. Визначення динаміки змінення  інтенсивності забарвленого   комплексу ефiрату трифториду бору з вітаміном А….62

   3.4. Визначення вітаміну А  за допомогою ВЕРХ..64

   3.5. Визначення вітаміну А і каротиноїдів у жовтку яєць та печінці сільськогосподарської птиці……67

   3.6. Визначення вітаміну А і каротиноїдів у продуктах харчування………73

РОЗДІЛ 4. ВИКОРИСТАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ В КУРСІ ХІМІЇ ЗАГАЛЬНО – ОСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ……..74

   4.1. Вивчення вітамінів у шкільному курсі  хімії………74

   4.2. Інформатизація навчального процесу…….78

  ВИСНОВКИ……82

  СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……84

Завантажити дипломну роботу - http://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-131-20

Завантажити презентацію до дипломної роботи - http://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-132-20

Вступ

Особливе значення в раціоні людини займають вітаміни    (від латинського vita — життя й хімічний клас амінів). Сьогодні нікого не треба переконувати, що вітаміни нам необхідні в будь-якому віці. Вітаміни, як і ферменти чи гормони, відіграють надзвичайно важливу роль. Вітаміни це — група складних різноманітних органічних сполук, необхідних для росту і розвитку людини і зв’язаних з основними  функціями організму та його процесами.

Овочі, фрукти і ягоди є джерелами багатьох вітамінів, які регулюють процеси обміну речовин в організмі людини і тварини. Нестача вітамінів в їжі викликає хворобливі явища, загальні нездужання, а інколи призводить і до великих захворювань (цинга, пелагра, бері-бері тощо). Порушення синтезу вітамінів або їх засвоєння буває внаслідок зловживання алкоголем, курінням, під впливом сульфаніламідів і антибіотиків, при шлунково-кишкових (проноси, виразкова хвороба) та інфекційних захворюваннях, різних отруєннях, при хворобах печінки, нирок і сечового міхура та при ураженні нервової системи. Без вітамінів неможливий синтез ферментів, гормонів. Завдяки вітамінам підвищуються захисні функції організму, зберігається працездатність і міцне здоров’я.

Це жиророзчинний вітамін, накопичується в печінці й у силу цієї здатності до депонування досить токсичний, якщо його довгостроково приймати у високих дозах. Вітамін А не розчиняється у воді, хоча деяка частина його (від 15 до 35%) втрачається при варінні, обварюванні окропом і консервуванні овочів. Вітамін витримує теплову обробку при готуванні, але може руйнуватися при тривалому зберіганні на повітрі.

Головною природною формою вітаміну А є ретинол. Він зустрічається у тваринних жирах, особливо в печінці, у вигляді складних ефірів жирних кислот, головним чином пальмітинової.

Іншою формою вітаміну А є ретиналь-альдегід вітаміну А. Ретиналь у невеликих кількостях зустрічається в сітківці ока, у ікрі риб, у яйцях птахів, а також у невеликих кількостях у тканинах і крові ссавців. Виникає він у процесі метаболізму ретинолу й трансформації каротину у вітамін А.

Промисловість виробляє стабільну форму вітаміну А: вітамін А-пальмітат, який використовується для вітамінізації кормів. Деякі природні джерела вітаміну А, головним чином печінкові жири океанських тварин і риб, містять менш активні цис-стерео-ізомери вітаміну А, а також, у невеликих кількостях, ангідровітамін і регідровітамін.

При розщепленні вітаміну А в організмі була виявлена нова форма    вітаміну А - ретиноєва кислота. Ретиноєва кислота підтримує ріст тварин на дефіцитному раціоні, однак вона не може замінити ретинол у зоровому акті й у підтримуванні плідності тварин.

Харчові джерела вітаміну А – вершкове масло, яйця, риб’ячий жир, печінка, диня, морква, помідори, шпинат, брокколі, гарбуз, абрикоси (у сирому вигляді), молоко.

Найбільш широко відома функція вітаміну А - запобігання курячої сліпоти. Навіть у єгипетських папірусах, датованих 1500 р. до н.е., є згадування про курячу сліпоту: у цьому стані лікарі того часу пропонували їсти телячу печінку. Це було правильно, оскільки печінка ссавців і риб містить багато вітаміну А.

Крім збереження зору, вітамін А забезпечує цілісність епітеліальних клітин, які формують шкіру, слизову оболонку рота, кишечнику, дихальних і статевих шляхів. Цим клітинам також необхідні вітамін А для нормального продукування слизу, що захищає й змазує їх.

У статевих шляхах вітамін А - необхідний кофактор при продукуванні сперми й розвитку яйцеклітин. Крім того, вітамін необхідний для нормального росту й розвитку кісток.

Недавно у Швеції було проведене дослідження вітаміну А і його попередника (речовини, що в організмі перетворюється в активний вітамін) бета-каротину й розвитку рака легенів у групах ризику - курців і людей, щ ... Читати далі »

Просмотров: 431 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 27.09.2017 | Комментарии (0)

История возникновения ПК/http://zhmurko.ucoz.ua

Скачать презентацию (89 слайдов)http://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-130-20

Эта презентация постоянно дополняется информацией, ведь развитие компьютерной техники и разнообразных портативных устройств не стоит на месте. Презентация не закончена, продолжение следует....!!!!

Приятного и познавательного просмотра....

Жмурко А.А. - http://zhmurko.ucoz.ua

Просмотров: 438 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 27.09.2017 | Комментарии (0)

Скачать презентациюhttp://lebage.ucoz.ua/load/0-0-0-129-20

Жмурко О.О.http://zhmurko.ucoz.ua

Просмотров: 492 | Добавил: vatanen2016 | Дата: 27.09.2017 | Комментарии (0)