Четвер, 02.05.2024, 19:11

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 193
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


20:17
Раніше було краще !!!!

Це висловлювання пов'язане з цілою купою спотворень мислення. Як свідчать експерименти, люди більше схильні вірити інформації, яку отримують першою — навіть якщо згодом отримали спростування. Такий вид помилки характеризують як «стійкість дискредитованих переконань».

Переконання, які одного разу відбилися у нашій свідомості, продовжують впливати на наші думки й надалі, і відмовитися від них досить важко.

Експерименти доводять, що враження виявляється більш позитивним, коли когось характеризують як «розумного, працьовитого, імпульсивного, впертого, заздрісного», ніж коли ці ж слова даються в зворотному порядку. Ми схильні турбуватися через втрату чого-небудь більше, ніж раділи б від отримання того ж самого. До нового ми ставимося сторожко — це частина механізмів інстинктивного захисту, які дісталися нам від предків. Навіть оновлення стає для багатьох стресом. Згадайте, як ви сприймаєте нові програми, новий інтерфейс улюбленого сайта, новий «Microsoft Office»?

Досліджуючи тварин, вчені з'ясували, що каченя, яке тільки-но з'явилося на світ, приймає перший-ліпший об'єкт за маму-качку. Так проявляється адаптивна поведінка, яка дозволяє тваринам наслідувати звички. В ході експерименту каченята слідували за тваринами інших видів, заводними іграшками і навіть людьми. Так само і люди — орієнтуються на те, що добре знають, а нове, незнайоме нас лякає. Впоратися з пошаною щодо першого і колишнього нам вдається не завжди. Ще стародавні вавилоняни скаржилися глечикам, що молоді люди «підступні, недбайливі й не схожі на молодь минулих часів».

____________________________________________________________________________

 

Ясна річ, ваші однолітки були кращими за нинішніх дітей, колишні учні — розумнішими, стара форма іспиту — зручнішою... А морозиво колись коштувало 48 копійок і було по-справжньому смачним! Знайома формула, чи не так? :)

__________________________________________________________________________

Як боротися. Як і інші види необ'єктивності, це спотворення долається рациональним підходом. Поміркуйте. Складіть список плюсів і мінусів нової й старої методики, програми, події. Щоб не дати собі занурити нове у безодню мінусів, введіть чіткі параметри для оцінки: практичність, зручність, економія часу — все, що вважаєте важливим. Змиріться з тим, що в житті все може змінитися. Головне — розуміти, що з нововведень здатне принести реальну шкоду, а що просто нервує, оскільки ви на якийсь час втрачаєте знання і контроль. Рефлексувати щодо власного мислення важко, тому що предмет і об'єкт у даному випадку збігаються. Застати механізми власної свідомості за роботою — це немов побачити код замість інтерфейсу або виявити складну механічну систему за театральними декораціями. Однак, на відміну від машин, ми здатні змінювати програму дій, зробивши свідоме вольове зусилля. Це означає, що спотворення у мисленні піддаються корекції. Трохи поміркувавши й поставивши собі питання «а чому, власне, я так себе веду?» можна перестати турбуватися і зробити межі свого світу трохи ширшими.

Джерело - http://yakistosviti.com.ua

 

Переглядів: 394 | Додав: vatanen2016 | Теги: http://yakistosviti.com.ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar