Субота, 27.04.2024, 14:55

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Найкращий день календаря ?
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0


20:20
Винахідливість і творче мислення дітей

Якщо для вас важлива творчість, то, звичайно, вам подвійно важливо, щоб ваші діти мали творче мислення й винахідливість. Ви як батьки можете багато чого зробити для цього.

Маленькі діти щедро наділені творчим мисленням, але швидко втрачають його в міру дорослішання. На той час коли діти досягають підліткового віку, їхнє мислення, як правило, стає фіксованим. Тому, чим більше ви будете заохочувати їх використовувати творчі здібності, тим більше ймовірно, що вони виростуть творчими людьми.

Пропонуємо десять порад, які допоможуть заохочувати й підтримувати творче мислення ваших дітей і зроблять їх більш винахідливими.

1. Відповідайте запитанням на запитання

Діти ставлять безліч запитань, і, як батьки, ми даємо їм часто прямі відповіді. «Що означає слово« безхребетні»?» – питає дитина під час перегляду передачі про тварин. Типова батьківська відповідь: «Воно означає, що у тварини немає хребта». У цій відповіді немає нічого поганого. Усе правильно. Дитина отримала ту інформацію, якої їй не вистачало. Але чому б не спитати її у відповідь: «А сам ти як вважаєш, що означає «безхребетні»?». Ваша дитина дивиться документальний фільм про тварин, і її свідомість насичена багатим контекстом даного терміна. Досить імовірно, що вона може самостійно проаналізувати його й висунути правильну гіпотезу. Справді, можливо, вона вже зробила це та просто шукає підтвердження своїх висновків.

Якщо відповідь правильна, відзначте її та спитайте, чому вона вважає, що це дійсно правильно. Якщо відповідь неправильна, також відзначте її та спитайте, чому дитина думає саме так. Потім заохотьте її пошуки й поясніть значення того, що їй незрозуміло. Якщо ви самі не впевнені в тому, як правильно відповісти, зверніть увагу на пораду № 2.

Пам'ятайте про те, що стимулювання дитини до пошуку та аналізу інформації є однією з форм творчого вирішення проблем. Тому візьміть його за звичку!

2. Шукайте відповіді разом

Чим більше дорослішатимуть ваші діти, тим частіше вони будуть ставити запитання, на які ви не зможете відповісти. Як батьки ви можете відчути потребу замаскувати своє невігластво. Зрештою, діти дивляться на вас, як на людину, яка видає остаточну відповідь і володіє достовірним знанням. Наступного разу, коли ваша дитина поставить вам запитання, у відповіді на яке ви не будете впевнені, чесно їй зізнайтесь у цьому й запропонуйте пошукати правильну відповідь разом.

Ви можете разом з дитиною провести деякі дослідження в Інтернеті. Але не варто нехтувати й іншими можливостями. Подивіться, швидше за все, у вас є книга на цю тему. Візьміть її й пошукайте в ній більш детальну інформацію. Ваша дитина може зацікавитися книгою та прочитати її з великим задоволенням. Сходіть у бібліотеку. До появи Інтернету бібліотеки були найкращим джерелом інформації. Вони, як і раніше, залишаються прекрасним місцем, де можна поповнити всі необхідні знання.

Ви також можете спробувати використовувати ілюстрації. Якщо ваш син любить наукові знання й питає, чому, для того щоби подолати занос на повороті, треба повернути кермо вбік заносу, а не навпаки, накресліть ескіз, який покаже йому, як відцентрова сила інерції, що виникає, розвертає автомобіль убік, протилежний заносу, і повертає його в початковий стан.

3. Винагороджуйте невдачі

У наш час усі кажуть про значення позитивного прийняття невдач у бізнесі. Проте занадто багато батьків карають своїх дітей за невдачі прямо або опосередковано. Уявіть, що на змаганнях із плавання ваш син прийшов останнім. Як ви будете реагувати? «Може, плавання не для тебе, синку?», «Я ж казав тобі, що треба більше тренуватись!», «Наш сусід зайняв друге місце, хоча він на два роки молодше, ніж ти!»... Навіть турботливі батьки можуть сказати щось зневажливе: «Це не має значення. Я люблю тебе таким, яким ти є».

На жаль, усі ці висловлювання будуть перешкоджати бажанням вашого сина коли-небудь ще брати участь у змаганнях із плавання. Гірше того, вони можуть перешкоджати йому пробувати себе в інших сферах, в яких він не впевнений у своїх здібностях.

Набагато краще сказати: «Я такий радий(а), що ти брав участь у змаганнях з плавання і так старався!». І якщо ваш син почуває себе погано, не відразу кажіть йому про те, що результат не має значення. Краще спитайте в нього: «Як ти думаєш, чому ти прийшов останнім?». Це дасть йому й вам можливість проаналізувати проблему, щоб наступного разу досягти більшого. Можливо, він занадто хвилювався й неправильно дихав. Чудово! Тепер ви можете попрацювати над зниженням рівня хвилювання, а отже, і над покращенням дихання.

4. Навчіть дітей готувати

Приготування їжі та особливо випічки – неймовірно творчий процес. Навчіть дітей пекти торт. Візьміть борошно, яйця, цукор і кілька інших інгредієнтів. Змішайте їх, помістіть у духовку, потім змастіть готові коржі, і у вас вийде чудовий торт. Якщо ви за освітою хімік, то можете пояснити дітям усі деталі приготування їжі аж до хімічних процесів, що відбуваються при температурній обробці.

Після того як діти вивчать основи випічки або приготування яєчні, нехай експериментують самостійно. Не втручайтесь до того часу, доки їхня творчість не буде нести загрозу для них самих, їхнього оточення або вашої кухні. Якщо вони хочуть покласти в торт удвічі більше шоколаду, будь ласка, нехай спробують. Якщо вони хочуть подивитися, що станеться, якщо вони покладуть мало цукру, дайте їм простір для експерименту. Швидше за все, вони не зіпсують торт. Коли діти експериментують і бачать, що відбувається, вони освоюють творчий процес. Більше того, коли справи йдуть погано, вони можуть виправити становище. Пиріг дуже сухий? Нічого, можна зробити глазур трохи рідшою.

Це творче рішення проблем у кращому вигляді!

5. Привчіть дітей до здорового, збалансованого харчування

У здоровому тілі здоровий дух, а це означає, що в дітей буде більше ресурсів для творчості. Крім того, якщо ви привчите їх їсти здорову їжу, то ця звичка залишиться з ними на все життя. У міру дорослішання проблеми із зайвою вагою або зі здоров'ям будуть менш імовірними. Діти будуть краще почуватися й мати більше енергії. І найголовніше, якщо казати в контексті творчості, то вони будуть думати краще і зможуть вільно творити.

Перейти на здорове харчування напрочуд легко. Це просто питання пошуку й набуття відповідного балансу основних груп харчових продуктів при мінімізації кількості солодкого й жирного.

На додаток до збалансованого харчування дозволяйте дітям припиняти їсти тоді, коли вони ситі, обмежуйте кількість солодощів і нездорових перекусів (при цьому між прийомами їжі заохочуйте здорові перекуси, наприклад, фруктами). Якщо ви будете примушувати дітей з'їдати всю їжу на тарілці й винагороджувати їх величезним десертом, це лише сприятиме переїданню.

6. Виправляйте несправності самостійно

Як показують дослідження, діти більш схильні до творчості в тих сім'ях, в яких батьки самі справляються з несправностями в домі, машині тощо. Наприклад, якщо в домі протікає труба, такі батьки не відразу викликають сантехніка. Вони намагаються полагодити її самі. Коли батьки подають такий приклад, діти відчувають, що можуть самостійно справлятися із проблемами, що у свою чергу формує творчий стиль мислення.

Крім того, якщо ви намагаєтеся щось виправити, не маючи спеціальних навичок, такі спроби, як правило, не вдаються з першого разу, а отже, ви повинні спробувати знову. Це схоже на світ бізнес-інновацій, де творчі ідеї часто не мають успіху з першої спроби. Тому, замість того щоби здаватись, ви повинні вчитись на своїх помилках і не боятись повторювати спроби.

Очевидно, що вам як батькам добре було би перейняти цей досвід. На щастя, в Інтернеті ви зможете знайти всю інформацію про те, як відремонтувати зламані предмети домашнього вжитку. Але будьте обережні. Переконайтеся, що ви знаєте, що робите, і дотримуйтеся заходів обережності при будь-яких діях, пов'язаних з електрикою! Якщо ви не впевнені у своїй кваліфікації, краще все-таки довірити роботу професіоналам.

7. Не виправляйте дітей. Питайте «Чому?»

Коли ваші діти припускаються помилки, наприклад, неправильно використовують слово або демонструють погані манери за столом, не поспішайте робити зауваження й виправляти їх. Краще спитайте про те, що вони сказали чи зробили: «Чому ти так сказав (або зробив)?» або «Чому ти так думаєш?».

Наприклад, якщо ваша донька починає голосно пити суп прямо з тарілки, не лайте її, а нагадайте про те, як це робиться правильно. Спитайте в неї, чи вважає вона, що її спосіб є доречним в умовах спільної трапези. Якщо вона каже «так», спитайте в неї, чому. Якщо вона каже «ні», поставте запитання, чому в такому випадку вона їсть суп неприйнятним чином.

Досить імовірно, що вона буде казати, що поспішає, дуже голодна або її друзі так їдять у школі. Що ж, тепер ви можете порозмовляти про поведінку за столом, про те, як приймати їжу, щоб отримувати від цього задоволення, про повагу до свого оточення й багато іншого. Крім того, якщо ваша донька каже, що так чинять її друзі, за допомогою проведених бесід ви підготуєте її до розмови з ними. Але найголовніше – ви навчите свою дівчинку ставити запитання. А це дуже важливо для творчого мислення.

8. Винагороджуйте зусилля, а не результати

Коли ваша донька приходить додому зі школи з відмінними результатами контрольної з математики, у вас може виникнути бажання винагородити її успіхи. Замість того щоби сказати: «Ти написала контрольну на відмінно! Як чудово! Ти в мене така розумна» краще скажіть:« Ось бачиш! Ти так багато працювала останні дні, готуючись до цієї контрольної, і подивись на результати! Це ж чудово. Я бачу, як виправдалися твої зусилля! Я дуже рада!».

Наступного дня, коли вона прийде додому з поганою оцінкою (наприклад) з англійської, скажіть: «Я не дуже стурбована цією оцінкою. Я знаю, що ти вчора довго готувалася. Для мене це набагато важливіше, ніж твоя оцінка. Але як ти думаєш, чому ти відповіла так? Ти могла б відповісти краще наступного разу? І що для цього потрібно?».

Творчий потенціал і знання приходять від навчання, зусиль і спроб вирішення проблем. Мотивуючи дітей докладати зусилля, щоб учитись і вирішувати проблеми, ви даєте їм цінні життєві навички й заохочуєте використовувати свій потенціал.

Іронія полягає в тому, що коли ви винагороджуєте дітей за результати, найбільше від цього страждають талановиті діти. Коли вони ще маленькі, їх винагороджують за мінімум зусиль. Але чим більше вони дорослішають, а досліджуваний матеріал стає все більш складним, їм бракує мотивації, щоби прикладати зусилля для його вивчення.

9. Давайте дітям іграшки, які спонукають до творчості

В останні роки багато популярних іграшок пропонують занадто обмежений простір для творчості. Наприклад, набір для будівництва аеропорту включає практично готовий літак і набір візків з багажем. Більшість електронних ігор пропонують дітям виконати чітке безваріантне завдання. Такі іграшки непогані, але вони обмежені.

Тому намагайтесь купувати такі іграшки, які дають дітям простір для фантазії і творчості, наприклад, набори з великою кількістю деталей, щоб діти максимально могли використовувати свою уяву. Іграшки, такі як будівельні конструктори, ляльки та вантажівки, вимагають уяви, щоби будувати вежі, створювати для ляльок вигадану реальність та уявляти собі шосе й будівельні майданчики для вантажних автомобілів. Такі систематичні вправи сприяють розвитку уяви.

А ще краще не обмежуватись тільки іграшками з магазину. Велика картонна коробка може принести дітям величезне задоволення. З неї можна побудувати і будинок для ляльок, і військовий корабель. Можна гуляти з дітьми та збирати засохлі гілки химерної форми. Папір, фломастери, олівці та інші предмети, які знайдуться в домі, легко можуть стати іграшками, які сприятимуть уяві та творчому мисленню.

Заради справедливості слід зазначити, що недавні дослідження вказують, що електронні ігри сприятливі для творчості. Більшість таких ігор передбачають подолання серії труднощів в обмін на винагороду. Таке подолання вимагає спроб і помилок і трохи творчості. Тому коли ваші діти проводять багато часу за електронними іграми, не хвилюйтеся про те, що вони знищать свій творчий потенціал. Правда, хвилюйтеся про те, що вони при цьому не отримують достатньо свіжого повітря і фізичних вправ!

10. Покажіть дітям, як вирішувати проблеми у стосунках

Кожний шлюб може проходити через труднощі, і більшість пар стверджують, що час від часу в них виникають ті чи інші розбіжності. Коли ви з чоловіком сваритесь у присутності дітей, вашою природною реакцією, напевно, буде рішення видалити їх подалі від ваших баталій. Ви абсолютно справедливо стурбовані тим, що ваша сварка засмутить дітей. Проте, коли ви видаляєте дітей подалі від конфлікту, то зіштовхуєте їх із проблемою, але не показуєте варіанти її вирішення. Творчість, звісно ж, полягає у вирішенні проблем.

Якщо ви починаєте сваритись перед дітьми, краще дійсно позбавити їх цього. Але як тільки ви вирішите проблему у своїх стосунках, важливо порозмовляти з дітьми про те, що сталось: «Я думаю, ви чули, як ми з мамою сперечалися про домашні проблеми. Ми пішли у свою кімнату, щоби порозмовляти про нашу проблему та про наші почуття. Зрештою, ми зрозуміли один одного, і в майбутньому будемо намагатись розділити домашні обов'язки більш справедливо. Найголовніше, що ми обійняли й поцілували один одного та пообіцяли уважніше ставитись до потреб сім'ї. І хоча ми іноді сперечаємося, ми сердимося за слова, які кажемо один одному, але ніколи не гніваємось один на одного».

Вам, звісно, не треба вдаватись до подробиць. Важливо, щоб ви повідомили своїм дітям про те, що, коли ви й ваш чоловік зіштовхуєтеся із проблемами, ви співпрацюєте, щоб вирішити їх.

Розвиток дитини
26.01.2017

Переглядів: 482 | Додав: vatanen2016 | Теги: Винахідливість і творче мислення ді | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar