Понеділок, 06.05.2024, 18:37

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 193
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


08:28
6 клас Географія ( Тема: ПІДЗЕМНІ ВОДИ, ЇХ ТИПИ)

6 клас   Географія

Тема: ПІДЗЕМНІ ВОДИ, ЇХ ТИПИ

Копіткою працею маленьких крапельок створено цілий світ печер, підземних ходів і пустот. У легкорозчинних породах (наприклад, солях, гіпсі, вапняках) вода вимиває порожнечі - печери. У великих печерах іноді утворюються підземні озера і річки.

Підземні води мають різне походження: одні з них утворилися в результаті проникнення талих і дощових вод до першого водотривкого шару, інші займають глибші порожнини в землі.

Наприклад. З Біблії ми дізнаємось, як у пустелі Мойсей напоїв свій народ. Для цього він ударив палицею об скелю біля підніжжя гори Хорив, і відразу ж забила джерельна вода. У цьому сюжеті відбиті знання кочових народів про підземні води. Адже біля підніжжя гір під крихким покривом піску і вапна зазвичай збирається дощова вода. Досить розбити цю піщану шкарлупу, щоб добути воду і втамувати спрагу.

    За умовами залягання підземні води поділяють на верховодку, грунтові та міжпластові.

   Верховодка — підземні води, що залягають на невеликій глибині. У посушливий період року випаровуються.

    Грунтові води – це постійно існуючі підземні води, що залягають  на першому від поверхні шарі водонепроникних порід. Вони можуть рухатися по водотривких порід, їх рівень то підвищується, то знижується залежно від кількості опадів. Використовуються у побуті (колодязі) та для зрошення .

      Міжпластові води лежать між двома водотривкими шарами, мають постійний рівень, вода чиста.

     Води, що залягають на глибині під постійним тиском, називають артезіанськими. Якщо в цьому місці пробурити свердловину, то вода сама виливатиметься на поверхню або навіть буде фонтанувати.

     У річкових долинах, ярах, балках підземні води можуть виходити на поверхню, утворюючи джерела.  На великих глибинах підземні води часто містять розчинені солі та гази. Такі води називають мінеральними і використовують як лікувальні.

    Підземні води з температурою понад +20 °С називають термальними. Вони перебувають на великих глибинах або в районах вулканічної діяльності, де виходять на поверхню у вигляді гарячих джерел або гейзерів.

У місцях, де ґрунтові води залягають не занадто глибоко, люди викопують колодязі, щоб добути питну воду. Вода, що просочилася через пори гірських порід, набагато чистіше, ніж в річці або озері. У колодязях легко спостерігати зміну рівня ґрунтових вод

Пояснення типів коло обігу води в природі. Зосередити увагу на великому колі кругообігу води, зазначити роль гірських порід

Функції підземних вод:

  • Зрошування полів в районах бідних поверхневими  водами
  • Регулюють рівень води в річках і озерах
  • Використовуються для питного водопостачання
  • Для водопостачання промислових підприємств

РОБОТА ПІДЗЕМНИХ ВОД

У товщі земної кори, розмиваючи й розчиняючи осадові породи, підземні води утворюють карстові підземні печери, озера, річки.  Підземні води спричиняють катастрофічні явища, наприклад зсуви. Вони поширені на схилах річок (райони Києва, Дніпропетровська та ін.) і морів (райони Одеси, Ялти). Зсуви руйнують дороги, будівлі, знищують сільськогосподарські угіддя. Для запобігання зсувним явищам укріплюють схили, висаджують дерева, відводять грунтові води.

Викачати з сервера (436.8 Kb) ]

Переглядів: 311 | Додав: vatanen2016 | Теги: ЇХ ТИПИ, 6 клас   Географія Тема: ПІДЗЕМНІ В | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar