Понеділок, 06.05.2024, 18:36

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Яка ОС подобається більше ?
Всього відповідей: 167
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:23
Колообіг води у природі 5 клас повторення...

Учитель: Жмурко О.О.

http://zhmurko.ucoz.ua/publ/ekologija/koloobig_vodi_u_prirodi/10-1-0-426

Колообіг води у природі

Вода морів, річок, озер, нагріваючись, випаровується. Від цього великі річки міліють, а мілководні часто навіть пересихають. Вода, що випарувалась, утворює росу, туман, хмари.

Хмари - це скупчення водяної пари у повітрі. Молекули води у хмарах можуть об'єднуватися, утворюючи краплі. Як тільки краплі починають важити стільки, що повітря їх не утримує, вони падають на землю у вигляді дощу, снігу чи граду.

Пригадай, як влітку після дощу відчувається свіжість і прохолода. Це тому, що повітря очистилося від пилу, шкідливих газоподібних речовин.

Сніг - це не лише розвага для дітей, а й надійна, легка, пухнаста ковдра для тварин і для коріння рослин, які зимують у ґрунті. Тому і з'явилось прислів'я: «Взимку - сніг на полі, восени - врожай у коморі».

Тож у природі трапляються всі агрегатні стани води та відбувається її перетворення з одного агрегатного стану в інший. Це і є колообіг води в природі.

Охорона прісних водойм

Запаси прісної води на Землі постійно зменшуються, бо з кожним роком зростає її споживання.

Трапляється, що джерела прісної води забруднюються шкідливими для живих істот речовинами. Загалом водойми здатні до самоочищення завдяки тваринам і рослинам, які в них мешкають. Але це потребує дуже багато часу. Тому вже тепер потрібно дбайливо охороняти чистоту водойм. У жодному разі не можна зливати в них відходи лазень, пральних комбінатів, хімчисток тощо. Стічні води заводів, фабрик, тваринницьких ферм потребують очищення.

Для цього будують відстійники, на зливні труби встановлюють фільтри, здійснюють знезараження.

Надійним способом очищення питної води є її знезараження на водоочисних станціях, за допомогою побутових фільтрів тощо.

Пам'ятай! Справа кожного і твоя особиста - піклуватися про чистоту водойм. А це означає, що не слід засмічувати їх побутовими відходами, гіллям дерев.

Підсумки

•    Наявність води - необхідна умова існування всіх живих істот на Землі.

•    У природі постійно відбувається колообіг води.

•    Унаслідок господарської діяльності людини прісна вода забруднюється, зменшуються її запаси на планеті.

•    Охорона водойм від забруднення - справа кожного з нас.

Сторінка ерудита

Справленім дивом нашої планети є озера із солоною водою, їх дуже мало, але неповторність кожного з них не перестає дивувати.

Одне із солоних озер дістало назву Мертве море. Вода в цьому озері у кілька разів солоніша за воду океанів. Мертвим його назвали через відсутність у ньому будь-яких живих істот. А морем - бо воно подібно до моря має великі розміри. Завдяки високому вмісту солей, густина води Мертвого моря велика і людина з легкістю тримається на його поверхні, навіть не вміючи плавати. Тіло плавця просто виштовхується на поверхню озера.

Доведено, що солі Мертвого моря мають неабиякі лікувальні властивості. З них виготовляють різні мазі, шампуні, косметичні креми тощо.

Не залежно від того, в якому стані перебуває вода (рідкому, твердому – лід, чи газоподібному – пара), якщо концентрація солі в ній не перевищує 0,1% - така вода класифікується, як прісна.

Найбільші запаси прісної води, несуть в собі полярні льоди. З прісної води складаються прісні озера, річки та струмки. Відношення кількості всього світового запасу прісної води до об’єму води на планеті складає всього лише 3%.

Переважна більшість запасів прісних вод (понад 90%) закуті в антарктичних льодах.

Вважається, що джерела прісної води є невичерпними. Самовідновлення відбувається в результаті природного кругообігу води в природі. Щорічно в результаті випаровування вод світового океану утворюються колосальні запаси прісної води (близько 525 тисяч км3) у вигляді хмар. Деяка її кількість знову повертається в океани, але основна частина, досягаючи суші і випадаючи там у вигляді дощу, снігу або інших опадів, породжує озера, льодовики, ріки та підземні води.

Розподіл вод річок по континентах далеко не рівномірний. Так, наприклад, на частку Європи та Азії з їх 70-ма відсотками світового населення, припадає всього 39% світових річкових запасів. У найбільш вигідному – в плані забезпечення річковими водами – положенні знаходяться північно-східні та північні регіони Російської Федерації. Тут зосереджено 80% всіх запасів води країн СНД.

Факторами, що відіграють величезну роль у визначенні якості прісних вод, є клімат і геологічні особливості місцевості. До головних кліматичних факторів відносяться частота опадів і їх кількість. У наші дні з’явився ще один важливий кліматичний фактор – це стан екології в тому чи іншому районі. Вирішальну роль в якості річкових вод відіграє такий геологічний фактор, як будова річкового русла. При переважанні вапнякових порід – вода жорстка і прозора. У випадку, коли структура річки складається з більш твердих мінералів, наприклад граніту, через наявність нерозчинних частинок, вода буде відрізнятися м’якістю і мутністю.

Річкова вода має одну дуже важливу особливість – вона самоочищається. Шляхом природних біохімічних реакцій і процесів, які безперервно протікають у водах річок, регулюється концентрація забруднюючих речовин та зменшується їх кількість. Водні ресурси, доступні для людини, визначаються швидкістю їх самовідновлення.

Полярні льоди проходять весь цикл відновлення за 8 тисяч років, в океанах же цей процес протікає з набагато більшою швидкістю. У континентальних водоймах, таких як моря, озера і т.п., самовідновлення води триває в 500 разів швидше від того ж процесу для океану. Найбільш швидко відновлюваними водоймами вважаються річки: цикл їх поновлення знаходиться в межах 10-12 діб.

Споконвіку річки використовувалися людиною в якості джерела прісної води. Сьогодні ж ці водні артерії перетворилися на магістралі, якими переносяться «досягнення» трудової діяльності людини. Саме річками відходи змиваються в моря й океани. На сьогоднішній день зростання потреби людства в чистій воді багаторазово перевищує темпи будівництва очисних споруд. Може здатися, що, вирішивши цю проблему, ми знайдемо вихід із ситуації, що склалася. Але це далеко не так. Причиною цьому є той факт, що, незважаючи на використання найсучасніших очисних систем, які включають в себе методи біологічного очищення, неорганічні речовини, розчинені у воді і близько 10-ти відсотків органічних речовин, проходячи через очисні споруди, все ж залишаються у складі води.

Загальний обсяг річок землі варіюється у значенні 1,2 тис. км3. Сумарна ж кількість світових стоків в 30 разів перевищує цей показник і наближається до цифри, яка жахає своєю величиною – 36 тис. км3. Бачачи, наскільки швидким став ріст населення землі, вчені припускають можливість того, що недостатня кількість води, належної якості, може відразу стати стримуючим чинником у подальшому розвитку людського суспільства. Саме ця небезпека і повинна послужити приводом для більш раціонального використання резерву нашої планети.

Усі наявні на Землі запаси прісної води складають лише невелику частку загальної кількості води. Вони виникають в результаті випаровування води з океанів та з поверхні суші, a також з листя рослин. Пара, що накопичується в атмосфері, переноситься внаслідок глобальної циркуляції атмосфери в інші географічні широти, де випадає у вигляді опадів - дощу або снігу. Вода, яка випадає у вигляді опадів, стікає в річки або збирається в озера і підземні резервуари. Зрештою вона випаровується або несеться річками назад в океани.

Приблизно 10% прісної води витрачається на домашні потреби, решту йде на потреби сільського господарства і промисловості. Для отримання одного фунту цукру потрібно близько 200 л води, для вирощування одного фунту зерна (з урахуванням опадів) 700 л води, a для отримання одного фунту синтетичної гуми 1200 л води.

Збільшення витрати води на домашні потреби обганяє зростання населення, оскільки зростає використання таких побутових приладів, як автоматичні посудомийки, пральні машини і пристрої для видалення сміття. Для автоматичної посудомийки потрібно 40 л води на одне завантаження, що приблизно вдвічі більше, ніж при митті посуду вручну. Середній американець щодня витрачає приблизно 200 л води, не рахуючи води, що витрачається на поливання газонів і садів.

Вода для домашніх потреб, сільського господарства або промислових підприємств поступає з озер, річок і підземних джерел або зі штучних резервуарів. Більша частина води, що потрапляє в систему водопостачання, була попередньо «використана»; вона вже пройшла через одну або кілька каналізаційних систем або промислових підприємств. Тому її зазвичай доводиться попередньо обробляти, перш ніж вона потрапить в наші водопровідні крани.

Після використання воду знову необхідно обробляти, щоб вона не забруднювала озера і річки, куди її повертають. Важливість обробки каналізаційних і стічних вод після їх промислового використання становиться все більш очевидною, так як велика кількість води використовується багатократно, перш ніж вона потрапляє в моря і океани.

Види прісної води

 Прісна вода розділяється на дві групи: звичайну воду і мінеральну.

В межах кожної групи вода сильно відрізняється за складом у зв’язку з геологічними і географічними особливостями. Ця класифікація справедлива для вод природного походження, але, крім них, існують штучні води, що створюються людиною цілеспрямовано або в якості відходів господарської діяльності. До них відносяться штучні мінеральні води, опріснена вода (з морської) і дистильована вода, a також особливі води, насичені тим чи іншим компонентом, наприклад срібна вода. Що стосується рідких відходів, то вони представлені зливами і стічними водами.

Звичайна прісна вода

Прісні води річок та озер відмінні за хімічним складом. Ці відмінності виникли споконвіків і пов’язані з кліматичною зоною і особливостями місцевості, в якій знаходиться водойма. Вода – універсальний розчинник, a це означає, що її насиченість мінералами залежить від ґрунту і гірських порід, що залягають під нею. Крім того, вода рухлива, і тому на її склад впливають опади, танення снігів, повені і притоки, що впадають в більшу річку чи озеро.

Прісна вода не є ідеально чистою. У ній містяться розчинені гази (в основному О2, N2 і СО2), безліч катіонів (переважно Na+, K+, Mg2+, Ca2+ і Fe2+), a також аніонів (переважно Cl-, SO42- і НСО3-). Зазвичай в ній присутні завислі частинки твердих речовин, наприклад глини.

Переглядів: 192 | Додав: vatanen2016 | Теги: Колообіг води у природі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar