Понеділок, 06.05.2024, 14:08

Леб'язька філія Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Календар
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Найкращий день календаря ?
Всього відповідей: 147
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


00:49
Значення вітамінів 6 -9 клас...

Учитель Жмурко О.О.

Нестача в їжі вітаміну А (ретинолу) приводить до рогового переродження епітеліальної тканини, сухості шкіри, злущування її, зниження імунітету організму до інфекцій, простудних захворювань ослаблення зору, відкладення каменів у жовчному і сечовому міхурах, у нирках. Багато вітаміну А в вершковому маслі, молоці, яйцях, риб’ячому жирі, печінці, моркві, помідорах, абрикосах. Симптоми нестачі вітаміну А в організмі (авітамінозу) – сутінкова сліпота (куряча сліпота).

Вітамінів групи В нараховується більше десяти. Нестача їх викликає тяжкі захворювання нервової системи, затримку росту.

Вітамін В1 (тіамін) забезпечує нормальну функціональну діяльність нервової, серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. Багато тіаміну міститься в неочищеному рисі, горосі, дріжджах, печінці, нирках. Прояв авітамінозу – хвороба бері-бері (параліч).

Вітамін В2 (рибофлавін)є важливим компонентом у білковому, жировому та вуглеводному обміні, бере участь в підтримці нормальної зорової функції ока, нормалізує функції шкіри. Недостатність рибофлавіну можна встановити за такими симптомами – поява тріщин і виразок біля рота, лущення шкіри, анемія, кон’юнктивіт. Багато цього вітаміну є в дріжджах, гречаних крупах, житньому хлібі, квасолі, сирі, молоці, яйцях, серці, язиці, печінці.

Вітамін В6 (піридоксин) необхідний для синтезу білків, відновлення функцій печінки, нервової системи, покращує ліпідний обмін при атеросклерозі. Гіповітамінози супроводжуються себорейним дерматитом, глоситом, анемією, порушеннями психіки, судомами у дітей. Цей вітамін міститься у дріжджах, м’ясі, яйцях, бобах, горосі, картоплі, зеленому перці.

Вітамін В12 (цианокобаламін) впливає на процеси фізіологічного дозрівання всіх клітин організму, особливо клітин крові і гепатоцитів, сприятливо впливає на функцію печінки та нервової системи. Синтезується бактеріями кишок людини. При нестачі виникає анемія (недокрів’я).

Вітамін В15 (пантотенова кислота) відіграє важливу роль у процесах окислення, бере участь у вуглеводному і жировому обміні, у синтезі ацетилхоліну. При нестачі пантотенової кислоти відмічаються запаморочення, слабкість, стомлюваність, нудота, блювання, безсоння. Багато цього вітаміну є в дріжджах, яловичій печінці і нирках, злаках, яйцях, ікрі.

Вітамін С (аскорбінова кислота) забезпечує нормальне дихання клітин і щільність стінок кровоносних судин, у тому числі і капілярів, сприяє загоєнню ран, підвищує опірність організму інфекційним хворобам, знижує ризик виникнення пухлин, стимулює біохімічну активацію вітамінів групи В.

Вітамін С є у свіжих овочах, фруктах і ягодах. У 100 г ягід шипшини від 300 до 500 мг вітаміну С, смородини – до 300 мг, мандарин – 30 мг, яблук – 30 мг, лимонів – 40 мг, помідорів – 40 мг, хрону – 200 мг, картоплі – 10-20 мг, цибулі зеленої (перо) – 60 мг.

Тривале зберігання фруктів і овочем призводить до зменшення вмісту кількості вітаміну С, а термічна обробка викликає руйнування значної кількості вітаміну С. Він також легко руйнується киснем повітря. Щоб втрати вітаміну С були меншими ,нарізані овочі необхідно негайно варити, кладучи їх в киплячу воду і варити, щільно закривши кришкою.

Вітамін Р зменшує окислення аскорбінової кислоти і адреналіну, нормалізує проникність стінок судин, знижує кров’яний тиск при гіпертонічній хворобі. Нестача в організмі вітаміну Р викликає ламкість невеликих кровоносних судин, що призводить до крововиливів і кровотечі. Багато цього вітаміну в апельсинах, зеленому чаї, шипшині, горобині, сливах, салаті, вишнях, шкірочці винограду.

Вітамін РР (нікотинова кислота) потрібний для забезпечення процесів біологічного окислення. Його відсутність викликає виникнення пелагри – захворювання, для якого характерні порушення функцій нервової системи, проноси, порушення пігментації шкіри на руках і ногах. Нікотинова кислота синтезується в організмі людини. Джерелом її є різні крупи (гречані, перлові), квасоля, горох, гриби, печінка, баранина, телятина, риба, дріжджі, висівки.

Кислота фолієва, крім антианемічного ефекту, в період вагітності виконує захисну функцію по відношенню до дії тератогенних факторів, бере участь в обміні та синтезі аміно- і нуклеїнових кислот. При гіповітамінозах спостерігаються стомлюваність, анемії, виразковий стоматит, глосит, оніміння нижніх кінцівок, відсутність апетиту, діарея, випадіння волосся, депресія. На цей вітамін багаті печінка, дріжді, салат, морква, харчова зелень, капуста, буряк, картопля.

Вітамін Н (біотин) має високу біологічну активність і приймає участь в регуляції обміну жирів і вуглеводів, зокрема холестерину. При нестачі вітаміну Н погіршується стан шкіряного покриву, виникає дерматит, випадає волосся, атрофуються смакові сосочки язика. В організмі біотин синтезуються мікроорганізмами кишечнику. Багато біотину міститься в курячих яйцях, трісці, дріжджах. В сирих яйцях міститься антагоніст біотину – авідин, який зменшує біологічну активність біотину. Тому систематичне вживання в їжу сирих яєць може спричинити нестачу біотину в організмі.

Вітамін Е (токоферол) позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи, статевих залоз, має радіопротекторні властивості. Нестача у їжі вітаміну Е викликає анемію, зміни в крові, ураження скелетної та м’язової тканини, неврологічні порушення, нейром’язову патологію у дітей. Багато цього вітаміну є в рослинній олії (особливо кукурудзяній), молоці, яйцях, салаті.

Добова потреба людського організму у вітамінах залежить від багатьох умов праці, фізичного стану. При вагітності, різних захворюваннях потреба організму в вітамінах зростає. Як правило, вона не задовольняється за рахунок звичайного харчового раціону. Слід спеціально підбирати відповідні природні продукти або вживати полівітамінні препарати.

Источник - http://belki.com.ua

Переглядів: 219 | Додав: vatanen2016 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar